Weinig twijfel bij kiezers: veehouderij moet beter voor dieren
Ook VVD'ers en de achterban van Pieter Omtzigt willen een dierwaardige veehouderij.
Er zijn weinig onderwerpen waar Nederlandse kiezers het zo over eens zijn: een overgrote meerderheid wil dierwaardige veehouderij.
Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in opdracht van de Dierenbescherming en mijn nieuwe werkgever de Dierencoalitie dat vandaag is gepubliceerd in de Dierenkieswijzer.
Opvallend: rechtse kiezers zijn veel diervriendelijker dan rechtse partijen. De achterban van VVD, PVV en NSC — de nieuwe partij van Pieter Omtzigt — wijkt in hun opvattingen nauwelijks af van D66 en Volt. Alleen een verbod op megastallen ligt op centrumrechts iets moeilijker, maar zelfs daar is een meerderheid voor.
Natuurlijke gedrag
Ruim vier op de vijf Nederlanders wil dat dieren in de veehouderij hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Dit betekent dat varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen en kalfjes bij de koe drinken.
Kiezers van alle partijen, met uitzondering van JA21, zijn bij meerderheid voor een verbod op methoden die de productie per dier verhogen, zoals de extreme groei van plofkippen. Alleen bij de SGP is geen meerderheid voor het verbod op lichamelijke ingrepen bij dieren, zoals het afbranden van varkensstaarten.
Medisch onnodige ingrepen bij dieren zijn in 1996 verboden. In 2008 kwam daar voor varkens nog een Europese richtlijn overheen. Die laat het ‘couperen’ van staarten, en ook het inkorten van tanden, toe mits dit niet routinematig gebeurt en eerst een poging is gedaan om de onderliggende oorzaak van agressief gedrag weg te nemen. Van deze uitzondering wordt in Nederland gebruik gemaakt om bij 99 procent van de pasgeboren varkens onverdoofd de staart af te branden. Dat is natuurlijk juist routinematig. De onderliggende oorzaak van staartbijten is bekend: bijna alle varkens in Nederland brengen hun hele leven door op een paar vierkante meter en vervelen zich te pletter. Uit frustratie bijten sommige varkens in de staarten van stalgenoten.
BBB, CDA, Forum voor Democratie en Omtzigt stemden in september tegen een motie van D66 om het verbod op onnodige ingrepen bij dieren na bijna dertig jaar te handhaven. De VVD ook, maar dankzij een amendement dat 67 procent steun kreeg op het verkiezingscongres is die partij van mening veranderd.
Alleen BBB voor megastallen
Twee derde van alle kiezers steunt een verbod op megastallen. NSC wil een vergunningenstop. De BBB ziet in schaal juist voordelen om investeringen te kunnen doen in diervriendelijkere stalsystemen en om dierziektes te voorkomen.
Bijna vier op de vijf Nederlanders vindt dat dieren iedere dag naar buiten moeten kunnen. Van de grote partijen is alleen de BBB tegen: de omstandigheden van buiten — dag- en nachtritme, frisse lucht, functiegebieden — kunnen volgens die partij ook naar binnen worden gehaald.
De VVD is als enige partij bereid dieren op te hokken als daarmee schadelijke emissies, zoals van ammoniak en methaan, worden voorkomen. Slechts 7 procent van de VVD-kiezers is het daarmee eens, van alle kiezers 5 procent.
Verplichte maatregelen tegen stalbranden
Het onderzoek toont ook aan dat negen van de tien Nederlanders wil dat er verplichte maatregelen komen om stalbranden te voorkomen.
De achterban van Forum voor Democratie is hier het minst enthousiast over. Slechts een nipte meerderheid is voor, net als de partij in de Tweede Kamer.
Bij andere partijen is rond de 90 procent steun, bij de BBB 85 procent. Caroline van der Plas stemde vorig jaar echter tegen verplichte maatregelen.
Verantwoording
Kieskompas peilde de meningen van 6.934 kiezers. BIJ1, Denk, Splinter en andere kleine partijen konden vanwege het lage aantal respondenten niet worden meegenomen in de analyse. De maximale foutmarge op de resultaten bedraagt 2.2 procent.
De Dierencoalitie vroeg vervolgens de 14 grootste partijen om hun mening. Forum voor Democratie en SGP reageerden niet. CDA en NSC lieten weten geen standpunten te kunnen aanleveren. Voor die partijen hebben we, zover mogelijk, hun standpunten bepaald op basis van hun verkiezingsprogramma’s en stemmingen in de Tweede Kamer.
Klik hier voor de online Dierenkieswijzer of download de PDF.