Wat NSC wil met dieren, landbouw en voedsel in Europa
NSC vindt dierenwelzijn belangrijk, maar het verkiezingsprogramma is niet erg concreet.
Eerder las ik in de partijprogramma’s van BBB, CDA, D66, GroenLinks-PvdA en VVD wat zij willen met dieren, landbouw en voedsel in de EU. NSC doet in juni voor het eerst aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee. Wat hopen zij daar te bereiken?
Huisdieren
Het is helaas bijna een vast onderdeel van deze rubriek, maar ook in de plannen van NSC komen huisdieren niet voor.
Dan schaar ik onder dit kopje maar een opvallend voorstel: NSC wil voorkomen dat dieren- en milieuactivisten Europese subsidie krijgen om rechtszaken tegen democratische besluiten van overheden mee te financieren.
Zo zijn de initiatiefnemers van het EU-burgerinitiatief ‘End the cage age,’ dat door 1,4 miljoen mensen is ondertekend, een rechtszaak begonnen tegen de Europese Commissie voor het uitblijven van een verbod op kooihuisvesting in de Europese veehouderij. Wellicht zitten daar organisaties bij die EU-subsidie ontvangen? Compassion in World Farming, ook lid van de Dierencoalitie, in ieder geval niet.
Wilde dieren
Net als het CDA, wil NSC Natura 2000-gebieden kunnen afschaffen om ‘snippernatuur’ te verminderen.
Over de wolf en andere wilde dieren rept het NSC-programma niet. Wel over het gebruik van dieren voor menselijk vermaak. Het programma zegt dierenleed te willen voorkomen, maar ‘zulks ter beoordeling van het lokale gezag dat bekend is met tradities en de omgang met dieren.’
Een cultureel feest zoals Kallemooi op Schiermonnikoog met een haan die kort in de mast hangt, mag dan ook niet worden belemmerd als gevolg van nieuwe Europese richtlijnen voor dierenwelzijn als deel van de Green Deal.
Dan ligt het in de rede dat NSC ook tegen een Europees verbod op stierenvechten zou stemmen.
Landbouw en veeteelt
NSC wil een duurzamere landbouw, ‘met oog voor leefbaarheid op het platteland en het verdienvermogen van de boer.’ Er zijn nu teveel regels, zoals de ‘kalenderlandbouw’. NSC wil Renure ‘met spoed’ toestaan als kunstmestvervanger, meer natuurlijke gewasbescherming en minder gebruik van antibiotica. Er komt wat de partij betreft geen beprijzing van ‘natuurlijke uitstootprocessen in de landbouw,’ zoals de methaan die herkauwers uitstoten.
NSC maximaliseert landbouwsubsidies op aantal hectares, zodat kleine boeren meer profiteren dan grootgrondbezitters. Lijsttrekker Dirk Gotink zei maandagavond in het landbouwdebat van LTO en Nieuwe Oogst dat zij denken aan een grens van zo’n 200 hectare. Daaronder vallen bijna alle Europese boerenbedrijven. De gemiddelde Nederlandse melkveehouder heeft 61 hectare grond, de gemiddelde Europese boer 16 hectare.
Over dierenwelzijn in de veehouderij is NSC summier:
EU-brede aanscherping van eisen met betrekking tot dierenwelzijn, veilige stalinrichting, voorkomen van dierziekten en transport van dieren.
Maar nadrukkelijk geen Europees verbod op ritueel slachten.
Vissen en zee
Ook over de visserij is NSC bondig. De partij wil ‘bescherming van de bestaande vloot’ en innovatie die zowel ecologisch als voor het dierenwelzijn een verbetering is, zoals pulsvisserij.
Over bescherming van natuur op zee schrijft NSC niets.
Voedselbeleid
NSC wil een Europees plan voor ‘voedselzekerheid’. Dat vraagt onder meer om voldoende ruimte om gewassen te telen en dieren te houden. In het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen pleitte NSC nog voor een ‘agrarische hoofdstructuur,’ oftewel beschermde landbouwgrond. Dat klinkt als de ‘Food 2050’ van de BBB. Het Europese programma van NSC is minder concreet.
Net als bijna alle Nederlandse partijen wil NSC handelspartners houden aan Europese duurzaamheidsstandaarden. Hier is de partij wél concreet en pleit het voor heffingen aan de EU-buitengrens op import uit landen waar de kosten voor emissies en het besef van dierenwelzijn lager zijn. Een soort carbon border adjustment mechanism, maar dan voor de landbouw.