Eerder zocht ik naar dieren, landbouw en voedsel in de Europese verkiezingsprogramma’s van de BBB en VVD. Deze keer is het de beurt aan het CDA. Een korte nieuwsbrief, want veel heeft het CDA over deze onderwerpen niet te melden.
Huisdieren
Net als bij de BBB komen huisdieren in het verkiezingsprogramma van het CDA niet voor. Terwijl de EU hier wel degelijk beleid op maakt, bijvoorbeeld om illegale handel tegen te gaan. Ook willen meerdere partijen, waaronder de VVD, een Europese ‘positieflijst’ voor hobby- en huisdieren naar Nederlands voorbeeld om te voorkomen dat dieren die in Nederland volgens de wet ongeschikt zijn om in huis te houden over de grens in België of Duitsland gewoon kunnen worden gekocht.
Wilde dieren
Ook voor circusdieren en dierproeven is in het CDA-programma geen plaats. De enige wilde diersoort die wordt genoemd is de wolf. De partij wil de beschermingsstatus van grote roofdieren zoals de wolf ‘aanpassen’ zodat die kunnen worden ‘beheerd’ (bejaagd).
Over natuurgebieden schrijft het CDA dat het aantal moet worden ‘heroverwogen’. Leefgebieden worden beschermd, ‘Nederland legt zich niet langer vast op soorten.’
Landbouw en veeteelt
Het CDA wil de landbouw verduurzamen via innovaties, zoals kunstmestvervangers en nieuwe veredelingstechnieken, en metingen op het boerenbedrijf. Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet ‘stap voor stap’ worden vernieuwd ‘naar beloning voor maatschappelijke, innovatieve en groene diensten.’ Dat gebeurt al.
Net als de BBB en de VVD wil het CDA dezelfde voorwaarden stellen aan import van buiten de EU als gelden voor handel binnen de EU.
Over dierenwelzijn in de veehouderij schrijft het CDA niets. Dat is niet ongebruikelijk: ook in de programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar en de Europese verkiezingen van 2019 deed het CDA geen voorstellen om dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren.
Vissen en zee
Het CDA wil geld uit het Gemeenschappelijke visserijbeleid met name inzetten voor innovatie en verduurzaming. Innovatieve en duurzame visserijtechnieken moeten versneld worden toegelaten. De partij ziet potentie in aquacultuur, zoals de kweek van vis, schaal- en schelpdieren en zeewier, als duurzame en lokale eiwitbron.
Over bescherming van vissoorten en andere natuur op zee schrijft het CDA niets.
Voedselbeleid
Het CDA wil een langjarige voedselstrategie van de EU, ‘gericht op voedselzekerheid, gezond voedsel en economische, ecologische en maatschappelijke duurzaamheid.’
Net als de BBB wil het CDA de ‘oneerlijke marktmacht van tussenhandel en industrie tegenover boeren’ aanpakken. In tegenstelling tot de BBB heeft de christelijke moederpartij daarvoor een concrete suggestie: duurzaamheidsstandaarden voor de agrofoodketen, oftewel prijsafspraken om boeren te belonen die het beter doen. Dat wil de VVD ook.
Verder wil het CDA dat Europese consumenten met één blik op het product kunnen zien wat de (onafhankelijk getoetste) duurzaamheidsscore is; een soort Nutri-Score, maar dan voor duurzaamheid. Daar houdt het consumentenbeleid van de partij op. Het CDA neemt geen maatregelen om gezonde voeding in Europa te bevorderen en (over)consumptie van vlees en zuivel te ontmoedigen.