Wat de BBB wil met dieren, landbouw en voedsel in Europa
Ganzen en wolven schiet de BBB graag af. Landbouwgrond moet beschermde status krijgen.
Ik heb al stilgestaan bij wat het Europese verkiezingsprogramma van de VVD schrijft over dieren, landbouw en voedsel. Tijd om de andere partijen een beetje aandacht te geven. Ik begin alfabetisch bij de BBB.
Huisdieren
Over honden, katten en andere huisdieren kunnen we kort zijn: die komen in het Europese programma van de BBB niet voor.
Wilde dieren
Ook dierproeven en het gebruik van dieren voor menselijk vermaak, zoals in circussen, dolfinaria en stierenvechten, worden niet genoemd. De BBB schrijft één keer over een ‘circus’, maar dan bedoelen ze het maandelijkse ‘verhuiscircus’ van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg.
De BBB ziet wilde dieren door de lens van een jachtgeweer. Het partijprogramma schrijft niets over de intrinsieke waarde van wilde dieren, noch over wilde dieren als natuurlijke fauna- en natuurbeheerders, hoewel mensen daar ook baat bij hebben. Wel staat de BBB ‘pal’ voor de rol van jagers en sportvissers in het fauna- en agrarisch natuurbeheer van de EU.
De partij wil populaties van wilde dieren ‘reduceren of weren’ om landbouwdieren te beschermen tegen ziektes. Wilde eenden en ganzen verspreiden weliswaar vogelgriep, maar dit leidt alleen tot enorme uitbraken omdat kippen in de Europese pluimveehouderij met grote aantallen bij elkaar in stallen leven, dikwijls zonder frisse lucht en vrije uitloop. Wanneer één kip besmet raakt, is binnen de kortste keren de hele stalpopulatie ziek. De BBB wil echter geen groeibeperkingen in de intensieve veehouderij. De partij is tegen afstandsnormen tussen agrarische bedrijven om verspreiding van dierziektes tegen te gaan. De partij is ook tegen beperkingen op diertransporten; een andere infectiebron. Liever schieten ze wilde ganzen af.
Ook beschermde diersoorten, zoals de bever en de wolf, moeten eraan geloven. Wanneer die ‘maatschappelijke problemen’ veroorzaken, vindt de BBB dat ze moeten worden ‘beheerd’ (afgeschoten). De partij wil ‘wolfvrije gebieden’ in dichtbevolkte cultuurlandschappen waar graasdieren en weidegang dominant zijn.
Landbouw en veeteelt
Net zoals de EU beschermde natuurgebieden heeft aangewezen (de ‘Natura 2000’), wil de BBB bescherming van hoogproductieve landbouwgronden en visserijgebieden (een ‘Food 2050’). Daar zouden milieuregels niet of minder van toepassing zijn. De ‘vruchtbare delta’ Nederland zou wellicht geheel als Food 2050-gebied kunnen worden aangewezen? Zijn we gelijk van die lastige klimaat- en natuurmaatregelen af.
De BBB wil sowieso meer rekening houden met ‘sociaal-economische vereisten’ in een ‘herevaluatie’ van de Natura 2000 en lidstaten ‘maximale ruimte’ geven, zelfs een opt-out, om Europees natuurbeleid in te vullen.
Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid daarentegen moet inzetten op het ‘maximaal benutten van alle beschikbare strategische landbouwgronden.’ Boeren krijgen binnen de regelgeving meer ruimte om milieudoelen op hun eigen manier te halen. Zo wordt de jaarlijkse norm voor de toediening van dierlijke mest (170 kg stikstof per hectare) vervangen met een streven naar evenwichtsbemesting. Daarvoor moet de EU investeren in precisiebemesting.
Minder regels. Meer geld voor innovatie. Maar niét minder landbouwsubsidie. De basissteun voor agrarische bedrijven vindt de BBB gerechtvaardigd, ‘omdat de inspanningen van voedselproducenten in onze eigen omgeving voor de regionale, landelijke en continentale voedselzekerheid onvoldoende door de markt worden beloond.’
De BBB wil ook geen minimum biologisch landbouwareaal. ‘De marktwerking regelt zelf de vraag naar biologische producten.’ Dan weer wel.
Verder pleit de BBB voor erkenning van Renure als kunstmestvervanger, versnelde toelating van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen en toelating van nieuwe veredelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas. Standpunten die het deelt met de VVD.
De BBB wil in heel Europa dezelfde, hoge normen voor dierenwelzijn in de landbouw als in Nederland. Maar als dat niet lukt, moeten we in Nederland de normen naar beneden bijstellen om een gelijk speelveld te behouden. Dierenwelzijn weegt de BBB af tegen andere belangen, zoals milieu en consumentenprijzen.
Vissen en zee
De BBB wil een ‘goede balans’ tussen economische belangen, milieu en natuurbehoud op zee. Wat neerkomt op meer aandacht voor economische belangen, want de balans is volgens de partij doorgeslagen ten gunste van natuurbescherming.
De aanlandplicht moet worden ‘herzien’ (afgeschaft). Het pulsvisserijverbod moet worden teruggedraaid, maar zelfs dan accepteert de BBB geen verbod op bodemberoerende visserij (sleepnetten). De partij wil geen verdeling van visrechten op basis van ‘duurzaamheid’ (haakjes in het origineel) en geen nieuwe windparken op zee. In eigen land wil de BBB overigens ook geen nieuwe windparken op land.
Over uitbreiding van beschermd natuurgebied op zee schrijft de BBB niet.
Voedselbeleid
De BBB zegt voedselproductie voorop te zetten in plaats van ‘groene sprookjes’. Door een jarenlange stapeling van regelgeving, ingegeven door ‘ongefundeerde aannames en polarisatie over landbouw, visserij en natuur,’ staat die volgens de partij namelijk onder druk.
De overige schakels in de voedselketen komen er bekaaid vanaf. De BBB wil meer ‘marktmacht’ voor primaire producten, maar hoe? De toeleveranciers en afnemers van agrarische bedrijven worden in het programma niet genoemd.
Er moeten ‘eenduidige Europese normen’ komen voor duurzaamheidslabels; een zeldzaam voorbeeld van iets waarop de BBB méér Europese inmenging wenst.
De partij wil een gelijk speelveld voor Europese en geïmporteerde goederen, oftewel: niet importeren wat we niet mogen produceren. Maar het wil Europese producten wel promoten in het buitenland met een ‘made in Europe’-label. Voor de zekerheid voegt de BBB toe dat óók vlees, vis en zuivel buiten Europa mogen worden aangeprezen.
De BBB wil geen Europees beleid voor voedselconsumptie. Dat is aan de lidstaten. En in eigen land is de BBB tegen beleid om biologische consumptie aan te jagen en (over)consumptie van vlees en zuivel tegen te gaan.