Liberaal Groen doet voorstellen voor het Europese verkiezingsprogramma
Breng kweekvlees op de markt, versoepel de regels voor genetische modificatie en schaf de landbouwsubsidies af.
De Europese parlementsverkiezingen zijn pas over een jaar, maar het werk begint nu al! Na de zomer wordt het VVD-verkiezingsprogramma geschreven. Liberaal Groen doet op voorhand aanbevelingen aan de verkiezingsprogrammacommissie.
De voorstellen van Team Voedsel, tot stand gekomen na consultatie met de achterban van Liberaal Groen, richten zich op een gelijk speelveld voor Nederlandse innovatie. Nederlandse boeren, bedrijven en landbouwuniversiteiten hebben de kennis en kunde in huis om een groeiende wereldbevolking te voeden — als ze de kans krijgen.
Een greep uit onze aanbevelingen:
Breng kweekvlees op de Europese markt. De goedkeuringsprocedure bij de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA moet simpeler, zodat niet iedere aanpassing in het productieproces apart hoeft te worden beoordeeld. Om te voorkomen dat kweekvlees na EFSA-goedkeuring door andere lidstaten wordt tegengehouden, roepen we op om nu al een lobby in te zetten voor markttoetreding.
Deze voorstellen vloeien voort uit het onderzoek dat Team Voedsel vorig jaar naar kweekvlees heeft gedaan.
Versoepel de regels voor genetische modificatie. De Europese regels zijn nu zo streng dat alleen grote bedrijven gentechniek toepassen op producten die op grote schaal kunnen worden verkocht, zoals zaden. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om die regels te versoepelen. Liberaal Groen is daar voor, en wil met name dat precisiefermentatie (het ‘brouwen’ van eiwitten voor bijvoorbeeld kaas en melk) een kans krijgt.
Een gelijk speelveld voor voedselproducenten. Voor boeren is in de huidige begrotingsperiode 387 miljard euro subsidie, voor voedselinnovatie 9 miljard. De landbouwsubsidies zijn ook nog eens permanent, de innovatiesubsidies tijdelijk. Liberaal Groen wil niet méér subsidie. Schaf liever de inkomenssteun voor boeren af. Dan worden vlees en zuivel duurder, en alternatieven, zoals cellulaire landbouw en fermentatie, vanzelf concurrerender.
Beprijs de schadelijke uitstoot van voedselproductie. Bedrijven in het Europese emissiehandelssysteem ETS hebben hun uitstoot van broeikasgassen met 43 procent teruggebracht. De landbouw- en voedselsector is uitgezonderd terwijl die zo’n 15 procent van de Europese uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt; de gevolgen van ontbossing en veevoerproductie buiten de EU niet meegerekend. Dat moet anders.
Verduurzaming van de landbouw en natuurherstel gaan hand in hand. Om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, is meer natuur nodig. Bijvoorbeeld om inkomend zout water op te vangen en te filteren, zoet water vast te houden, woongebieden te verkoelen en CO₂ op te slaan. Om dat te bereiken, kunnen we boeren niet missen als natuurbeheerders. We schaffen de inkomenssubsidies af, maar verschuiven de gelden naar plattelandsontwikkeling, waaruit we boeren betalen voor natuur- en landschapsbeheer.
Klik hier voor de volledige inbreng van Liberaal Groen op het Europese verkiezingsprogramma van de VVD.