Dieren, landbouw en voedsel in het Europese verkiezingsprogramma van de VVD
We worden groener en diervriendelijker.
De eindversie van het VVD-programma voor de Europese verkiezingen van juni is inmiddels gepubliceerd.
Mede dankzij amendementen vanuit het netwerk Liberaal Groen is er (veel) meer aandacht voor dierenwelzijn en een duurzame landbouw en voedselproductie dan in het programma van vijf jaar geleden. In het verkiezingsprogramma van 2019 werden dieren niet eens genoemd.
Ik haal de voor mij belangrijkste punten eruit.
Dieren
Nederland loopt voorop in de ontwikkelingen op het gebied van een dierenwelzijn. Dit vraagt de VVD ook van andere lidstaten.
Verbod op de productie en import van bont.
Verbod op kooihuisvesting in de veehouderij. Het houden van dieren in kooien tegengaan als dit niet gunstig is voor het dierwelzijn.
Handelsbelemmeringen wegnemen, zodat preventieve vaccinatie in de veehouderij de norm wordt.
Bij herziening van regelgeving inzetten op EU-brede verbetering van dierenwelzijn, ook t.b.v. een gelijk speelveld.
Rekening houden met het verdienvermogen van de boer en de tijd die het doen van investeringen in dierenwelzijn vraagt.
Proefdiervrije onderzoeksmethoden ontwikkelen. Dierproeven alleen inzetten als dit aantoonbaar de enige manier is om een verbetering van de volksgezondheid te bewerkstelligen. Dierproeven afstemmen binnen de EU om onnodige dierproeven tegen te gaan.
Verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.
Verbod op de fok van en handel in dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.
Europese positieflijst naar Nederlands voorbeeld voor zoogdieren, en ook voor amfibieën, reptielen, vissen en vogels.
Lidstaten de mogelijkheid geven om de beschermde status van invasieve soorten op te heffen als daar aanleiding voor is, zoals bij rivierkreeften in Nederland.
Landbouw
De Nederlandse landbouw heeft al significante stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan een reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meer dan 70 procent reductie van antibioticagebruik in de veehouderij, minder uitspoeling van nutriënten in het milieu, een lagere ammoniakuitstoot en een verbeterd dierenwelzijn. Per hoeveelheid product hebben we de laagste milieu-impact van de wereld. Toch moet het nog beter. Dit kan alleen als de hele voedselwaardeketen een niet-vrijblijvende bijdrage levert.
Eenduidige doelen en normen voor milieu en voedselveiligheid in heel Europa. Een gelijk speelveld voor de productie van en handel in identieke producten binnen de EU.
EU-lidstaten indelen in zones op basis van hun sterke kanten en (klimatologische) ligging. Goede Nederlandse voorbeelden hiervan zijn de melkveehouderij en glastuinbouw.
In landbouw- en voedselbeleid staan dierlijke en plantaardige productie en producten op gelijke voet.
Voornamelijk vanuit EU-productie voorzien in de marktvraag naar essentiële voedselproducten.
Plaats voor dierlijke productie in een circulair voedselsysteem vanuit het oogpunt van voedingswaarde, gezondheid en efficiëntie.
Sturen op onwenselijke emissies in plaats van op depositie. Met metingen op bedrijfsniveau en een afrekenbare stoffenbalans staan boeren aan het roer van het bedrijf en kunnen zij de vervuiling van bijvoorbeeld voer en mest beperken.
Hectaresubsidie afbouwen ten gunste van verduurzaming van de landbouw en innovatie. Dat kan bijvoorbeeld ook door gebruik te maken van ecologische activiteiten en agrarisch natuur- en landschapsbeheer.
Europese certificering van koolstofopslag in bodems en broeikasemissies.
Visserij en zee
De visserij neemt een vaste plaats in als onderdeel van een duurzaam voedselsysteem. Daarom verdienen vissers volgens de VVD de ruimte om op een verantwoorde manier gebruik te maken van de zeeën.
Een belangrijke rol voor de schaal-, schelpdier- en zeewiersector in de eiwittransitie en het verdienvermogen van Europa.
Zoeken naar alternatieven voor cameratoezicht en de aanlandplicht.
Een Europese publiek-private taskforce tegen illegale visserij.
Handel
Wanneer de EU lagere eisen stelt aan vergelijkbare, geïmporteerde producten van buiten Europa, exporteert het vervuiling, en ondermijnt het onze bedrijven en het terugdringen van grondstofverbruik.
Handelspartners stapsgewijs dezelfde standaarden opleggen als gelden binnen de EU.
Verbod op het transport van levend vee voor fok of slacht vanuit en naar landen buiten de EU.
Regels voor diertransporten binnen de EU ook toepassen op import van buiten de EU.
Soja-import uit Latijns-Amerika tot een duurzaam niveau terugbrengen.
Verantwoordelijkheid nemen voor landen buiten de EU met onvoldoende beschikbaarheid van voedsel door bij te dragen via de export van producten en technologische vooruitgang.
Voedsel(innovatie)
Nederlandse boeren [lopen] voorop als het gaat om innovaties, dierenwelzijn en duurzaamheid. Deze innovatiekracht zal leidend zijn voor de veranderingen die de landbouw de komende decennia mee zal maken.
EU-brede methodiek om duurzaamheid en diervriendelijkheid van producten transparant te maken in navolging van de NutriScore-benadering voor voedingswaarden.
Liberalisering van het gebruik van productbenamingen, zolang consumentenmisleiding kan worden voorkomen.
Investeren in duurzame en efficiënte productiemethoden. De EU stelt zich hierin techniekneutraal op.
Toelating van kunstmestvervangers en nieuwe veredelingstechnieken.
Versnelling van de toelatingsprocedures voor nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en alternatieve eiwitbronnen, zoals kweekvlees.
Optimistisch over de kansen die gentechniek biedt voor een duurzamere en diervriendelijkere voedselproductie.
Mooi toch?