Amendementen van Liberaal Groen op het Europese verkiezingsprogramma van de VVD
Hogere normen voor circulariteit en dierenwelzijn. Steun voor CO₂-afvang en -hergebruik. Meer aandacht voor water.
Eén gehad, nog één te gaan. Voor de zomer had Liberaal Groen al inbreng geleverd op het Europese verkiezingsprogramma van de VVD. Twee weken later moest de planning iets worden bijgesteld. Nog geen twee weken later konden we ook onze inbreng geven op het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen, met dank aan tientallen leden die — in meer dan een paar gevallen vanaf een vakantieadres — advies en feedback wisten te delen. In september volgden de amendementen. Van de 52 vanuit Liberaal Groen werden er 45 (deels) overgenomen.
Inmiddels komen de verkiezingen voor het Europees Parlement weer in zicht. Op 2 december verscheen het conceptprogramma, geschreven door een commissie onder leiding van Han ten Broeke. Netwerken kregen twee weken de tijd om amendementen in te dienen. Liberaal Groen heeft er 61.
Een aantal amendementen zijn redactioneel. Dat wil zeggen: volgens de indieners een nettere of scherpere tekst die dezelfde lading dekt.
Een aantal stellen kleine, maar voor Liberaal Groen relevante tekstwijzigingen voor. Zo noemen we graag gentechniek en kweekvlees onder modernisering van EU-toetsingskaders voor nieuwe voedselproducten. En het tussendoel van 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 t.o.v. 1990 op weg naar netto-nul emissies in 2050.
Veel van de inhoudelijk zwaardere amendementen gaan over het opschroeven van ambities. Het conceptprogramma wekt hier en daar de indruk dat verduurzaming een last is en wil vooral geen Europese ‘rem’ zetten op Nederlandse bedrijven en economische groei. Dat willen wij ook niet. In plaats van het speelveld naar beneden te trekken, wat Nederlandse koplopers benadeelt, leggen we de lat liever hoog. Onder meer door:
Productstandaarden en regels voor hergebruik en reparatie in de EU gelijk te trekken. In 2050 willen we een 100 procent circulaire economie.
De inkomenssteun per hectare in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (wat boeren in Nederland benadeeld, want wij hebben weinig grond) af te bouwen en het geld alleen in te zetten om innovatie aan te jagen (tijdelijke subsidie) en agrarisch natuur- en landschapsbeheer te financieren (betaling voor maatschappelijke diensten).
De uitstoot van broeikasgassen in de land- en tuinbouw — net als in de industrie — te beprijzen. (Nederlandse tuinders betalen al een CO₂-heffing.)
De toelating van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen te versnellen.
De import en productie van bont te verbieden. (De meeste lidstaten, ook Nederland, hebben bontfokkerijen al verboden.)
Kooihuisvesting in de veehouderij uit te faseren. (Negen van de tien leghennen in Nederland kunnen vrij bewegen, in heel Europa maar de helft.)
De fok van, en handel in, dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals korte snuiten bij honden en vouworen bij katten, te verbieden. (In Nederland geldt een houdverbod.)
Als we hogere eisen stellen aan Europese producenten, is het niet redelijk dat we grondstoffen en producten blijven importeren uit landen met lagere standaarden. Dan ondermijnen we onze bedrijven en exporteren we onze vervuiling.
Importverboden zijn binnen bestaande handelsverdragen niet altijd toegestaan, maar de EU neemt duurzaamheid al op in onderhandelingen over nieuwe verdragen. Specifiek zouden we daar ontbossing onder willen voegen en dierenwelzijn aan toe willen voegen. De koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens — een douaneheffing op de CO₂-uitstoot van aluminium, cement, elektriciteit, meststoffen, ijzer, staal en waterstof uit derde landen — kan worden verbreed.
Het conceptprogramma is omzichtig over afvang, opslag en hergebruik van CO₂. Liberaal Groen steunt dit nadrukkelijk in de transitie naar CO₂-vrije energieopwekking. We willen een gelijke behandeling van dierlijke en plantaardige productie en producten in het Europese landbouw- en voedselbeleid. Zo kunnen verkoopbenamingen voor zuivel worden vrijgegeven. Consumenten begrijpen best dat havermelk (nu ‘haverdrink’) niet van een koe komt. Ook vragen we meer aandacht in het verkiezingsprogramma voor de beschikbaarheid van zoet water en de bescherming van waterkwaliteit.
Lees alle amendementen op de website van Liberaal Groen. VVD-leden stemmen over de definitieve versie van het verkiezingsprogramma tijdens de Algemene Vergadering van 27 januari.